_Divlje Jagode_

Pogledaj u moje oci zasto skrivas pogled taj?!

02.09.2007.

Biografija Divljih Jagoda

Divlje jagode su rock grupa iz Bosne i Hercegovine. Ubrzo nakon prvog albuma 1978. stiču veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije. Krajem godine 1977. u Zagrebu su rodene "Divlje jagode". Prva postava Adonis, Tony, Muc, Nihad & Zele objavili su prvi album potkraj 1978. s pjesmama kao što su "Jedina moja" i "Krivo je more", nažalost nije naišao na razumijevanje tadašnjeg "Jugotona".
  Nezadovoljan promidžbom albuma Zele seli u Sarajevo i potpisuje za tadašnji "Diskoton". Perfekcionist u svojem glazbenom izricaju Zele i nova postava "Divljih jagoda" završava snimanje drugog albuma "Stakleni hotel". Album izbacuje sjajne hitove "Autostop" i "Kako si topla mila" te postiže velik komercijalni uspjeh. Prava prekretnica u njihovoj karijeri dolazi s trecim kultnim albumom "Motori". Savršenstvo sviranja i svjetske produkcije podigli su "Divlje jagode" na tron najboljeg sastava na tadašnjim prostorima. Pjesma "Motori" svojim pristupom i odnosom ostala je do današnjih dana kultna pjesma, koja je postala abeceda sviranja gitare za mnoge gitaristicke naraštaje. Album i pjesma "Motori", koji je snimljen u Njemackoj u "Music Park Studiju" pod producentskom palicom sjajnog producenta Tea Werdina, danas se ubrajaju u klasike rocka.
  Zele nastavlja suradnju s Teom Werdinom. Nastaju još dva albuma "Vatra" i "Carobnjaci". Svjetskom produkcijom i kvalitetom, velikim nakladama i prodajom trilogije "Divlje jagode" postižu nezapamcen komercijalni uspjeh. U to doba pune sve koncertne prostore briljantnom svirkom i produkcijom. Ono što mi je Zele cijelo vrijeme pricao, a ja nisam vjerovao, ipak se obistinilo godine 1986. ponudom londonske diskrografske kompanije "Logo Records". Ostvario se dugogodišnji san "Divljih jagoda" i Zeleta Lipovace.
  Nakon sjajna i rasprodana koncerta u današnjem "OTV Domu", u tihoj atmosferi jednog kafica u zagrebackome predgraÐu u nazocnosti direktora Goefa Hunningtona, vlasnika diskografske kompanije "Logo Records" Zele Lipovaca i "Divlje Jagode" potpisuju ekskluzivni ugovor.
  Geoff Hunnington otkrio je i lansirao u svijet showbusinessa sastav "Eurythmics", a i dan danas brine se za Vangelisovu karijeru. Bio je to prvi veliki diskografski ugovor na bivšim prostorima. Nitko nikada nije postigao takav uspjeh kao "Divlje jagode". Postali su britanski band "Wild Strawberries". Veliki san postao je stvarnost. Engleska, London, pubovi, klubovi i koncerti postali su sastavu "Wild Strawberries" svakodnevica. Pocela je i prva velika engleska turneja, a završni koncert održan je u kultnom i legendarnom londonskom klubu "Marquee". Peti pridruženi clan na turneji bio je klavijaturist Don Airey koji je svirao u sastavima "Rainbow", "Whitesnake", "Colosseum II" i "Cozy Powell Band". Iste 1986. godine "Wild Strawberries" objavili su engleski album koji je snimljen u poznatome londonskom studiju "Matrix". Cijeli album producirao je Keith Woolvin. Klavijaturist Don Airey, koji je do tada tri puta proglašavan najboljim klavijaturistom, bio je peti pridruženi clan na albumu "Wild Strawberries". Zgodno je spomenuti da je producent Keith Woolvin u to doba producirao albume Rogera Watersa i skupine "Thin Lizzy". Tour manager bio je Rayner Jason, posljednjih devet godina manager Nicka Cavea. Vjeciti perfekcionist i buntovnik Zele Lipovaca skoncao je britansku avanturu. Iza njega je ostao jedan engleski album koji se prodavao u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Njemackoj i u Nizozemskoj. Bio je vjeran svojim stajalištima i rijetki su oni koji su ga mogli pratiti u njegovim stremljenjima i idejama. Producent Peter Hinton, producent grupe "Saxon" prihvatio se produkcije novog albuma "Divljih jagoda". Obradom Mozartova "Turskog marša" na albumu "Konji", Zele je pokazao svu svoju virtuoznost i briljantnost sviranja gitare. Njegov prijatelj iz djetinjstva Mladen Vojicic - Tifa ispunio je svoj dugogodišnji san postavši pjevacem "Divljih jagoda". Nakon albuma "Konji" Zele Lipovaca sve svoje projekte sam producira. Tijekom devedesetih boravi u Velikoj Britaniji i Njemackoj gdje su objavljena dva albuma "Labude, kad rata ne bude" i "100 vijekova". "Divlje jagode" sviraju u engleskim i njemackim klubovima. Godine 2002. Zele zove vokala "Opće Opasnosti" Peru Galića, da mu se pridruži u bend i ovaj to prihvaća. Godinu dana kasnije Jagode objavljuju novi album "Od neba do neba" i tim albumom objavljuju svoj veliki come back. Pjesma "Marija" (album "Od neba do neba") dobija nagradu "Davorin". 2005 godine u "Jagode" se vraća Toni Janković ali se zadržava samo jednu godinu u bendu. "Divlje Jagode" su objavile jos dvije kompilacije Best of, dvostruki album iz 2004. i Box set sa remasteriziranim svim albumima Divljih Jagoda. Ove godine, Divlje Jagode obilježavaju 30-godišnjicu.